בנק הפועלים מפרסם את דוחותיו הכספיים לרבעון הרביעי של שנת 2021
בנק הפועלים מפרסם את דוחותיו הכספיים לרבעון הרביעי של שנת 2021

08.03.22

בנק הפועלים מפרסם את דוחותיו הכספיים לשנת 2021

 

  • הבנק מסכם שנה של צמיחה עם רווח נקי של 4.9 מיליארד ש"ח המשקף תשואה להון של 11.8% 

  • בהתאם לאסטרטגיה שאימץ, הבנק הגדיל את תיק האשראי בשנה האחרונה בשיעור של 16.8% המבטא צמיחה משמעותית בכל תחומי הפעילות ובעיקר באשראי לעסקים ולדיור

  • במהלך השנה הבנק המשיך להשקיע במתן פתרונות דיגיטליים רב-ערוציים עבור לקוחותיו

  • במקביל, הבנק המשיך למקד מאמצים בהתייעלות – יחס היעילות השתפר בשנת 2021 ל-54.2% לעומת 56.9% בשנת 2020

יו"ר הבנק, ראובן קרופיק:

"השילוב בין עשייה עסקית איכותית וענפה לבין קידום הסביבה ומעורבות חברתית עמוקה, מהווה נדבך מרכזי בפעילות העסקית ובתרבות הארגונית של הבנק מאז הקמתו, לפני למעלה מ-100 שנים. התמודדות מוצלחת עם האתגרים הגדולים שלפנינו, לצד השבחת האיכות הארגונית שלנו, הן מטרות שעובדות ועובדי הבנק המסורים והמקצוענים מחויבים להשיג. שאיפה זו התחזקה במיוחד בעקבות הלכידות והנחישות שגילו עובדינו לאורך השנה האחרונה ומאז פרוץ המגפה, ועל כך נתונה להם תודתנו והערכתנו.

במהלך השנה החולפת הבנק הגדיל באופן ניכר את המאזן שלו, תוך כדי בניית תשתית להשבחת הרווח בעתיד. תיק האשראי של הבנק גדל בשיעור גבוה של כ-16.8% המבטא את העובדה כי הבנק הוא תמונת ראי של ההתפתחויות הכלכליות, אשר סיפקו רוח גבית חזקה – משק בתנופת צמיחה, עלייה בהשקעות בבנייה ועלייה במחירי הנכסים, שגם היא תורמת לביקוש לאשראי.

גם השנה המשכנו להשקיע תשומות כלכליות וארגוניות משמעותיות בהעמדת תשתיות טכנולוגיות שיאפשרו לנו לספק מענה מהיר לשינויים בסביבת התחרות.
בנק הפועלים הוא תבנית נופה של החברה במדינת ישראל. אנו מודים לכל מחזיקות ומחזיקי העניין שלנו, על האמון שהם נותנים בנו. אנו מחויבים להתייחס בענווה וביראה לאמון זה ומבטיחים כי נמשיך לחתור למימוש חזון הבנק - מחויבים לצמיחה באמצעות בנקאות מתחדשת והוגנת ללקוחותינו".
 

מנכ"ל הבנק, דב קוטלר:

"שנת 2021 תיזכר בעיקר כשנת החזרה לשגרה ממשבר הקורונה. מגמת ההתאוששות שנרשמה במשק הישראלי, הבאה לידי ביטוי בשיעורי צמיחה גבוהים לצד שיעורי אבטלה נמוכים מבטאת יותר מכל את חזרת המשק לשגרת חיים לצד המשבר שטרם הסתיים לחלוטין.  

על אף גלי התחלואה, בשנה האחרונה הצגנו צמיחה מואצת בתיק האשראי שלנו בכל תחומי הפעילות וסיפקנו מענה לביקושי האשראי הגבוהים של לקוחותינו בדגש על האשראי לעסקים והאשראי לדיור, המשכנו בפיתוח מוצרים דיגיטליים חדשניים ומתקדמים שיסייעו ללקוחותינו לקבל החלטות פיננסיות מושכלות, יזמנו שיתופי פעולה עסקיים עם גופים מובילים שיובילו להצעות ערך ייחודיות ללקוחות, הוספנו לקדם עבור לקוחותינו פלטפורמות עסקיות חדשות באיחוד האמירויות, ולאחרונה אף הקמנו חטיבה ייעודית שתהיה אמונה על שיפור השירות והיעילות התפעולית. כל זאת במקביל לשינויים שעובר הבנק נוכח אתגרי התחרות הניצבים בפניו בזירת הבנקאות החדשה. 

ברצוני להודות ליו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק, לחברי הדירקטוריון ולעובדי הבנק המסורים, אשר ממשיכים כל העת בביצוע משימתם החשובה ופועלים במקצועיות, בנחישות ומתוך אחריות עבור לקוחותינו".   
 


להלן נתונים עיקריים מתוך הדוחות הכספיים לשנת 2021:


תוצאות

  • הבנק מסכם את שנת 2021 ברווח נקי בסך 4,914 מיליון ש"ח בהשוואה ל-2,056 מיליון ש"ח בשנת 2020. העלייה ברווח נבעה בעיקר מרישום הכנסות מהפסדי אשראי בהמשך לשיפור בפרמטרים המאקרו-כלכליים וכן מגידול משמעותי בהיקף פעילות הבנק.
  • שיעור התשואה להון על הרווח הנקי עמד בשנת 2021 על 11.8% בהשוואה ל-5.3% בשנת 2020. 
  • סך ההכנסות הסתכמו בשנת 2021 ב-14,392 מיליון ש"ח בהשוואה ל-13,176 מיליון ש"ח בשנת 2020, גידול של 9.2% על רקע הצמיחה בפעילות הליבה של הבנק. 
  • המשך מיקוד בהוצאות ובהתייעלות: יחס היעילות (ההוצאות התפעוליות מסך ההכנסות) עמד בשנת 2021 על 54.2% בהשוואה ל-56.9% בשנת 2020. 
  • איכות תיק האשראי של הבנק יחד עם שיפור בפרמטרים המאקרו-כלכליים המשיכו להתבטא בהיקף נמוך של הוצאות להפסדי אשראי. בשנת 2021 נרשמה הכנסה נטו בסעיף הפסדי אשראי בסך 1,220 מיליון ש"ח, בהשוואה להוצאות להפסדי אשראי בסך 1,943 מיליון ש"ח בשנת 2020. ההכנסה נטו התאפשרה בהמשך לשיפור במצב התחלואה ובפרמטרים המאקרו-כלכליים של המשק ומבטאת את איכות תיק האשראי של הבנק. 
  • פועלים אקוויטי: פעילות ההשקעות הצומחת של הבנק באמצעות 'פועלים אקוויטי' (זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק) הניבה רווח נקי לאחר מס בסך 268 מיליון ש"ח בשנת 2021 בהשוואה לרווח בסך 45 מיליון ש"ח בשנת 2020. במהלך שנת 2021 המשיכה פועלים אקוויטי ביישום האסטרטגיה להגדלה משמעותית של היקף ההשקעות. תיק ההשקעות הסתכם בסוף השנה ב-3.5 מיליארד ש"ח, מזה השקעות בסך של כ-2.7 מיליארד ש"ח (לעומת 1.7 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020), לצד התחייבויות להשקעה בסך של כ-0.8 מיליארד ש"ח.



צמיחה

  • בהתאם לאסטרטגיה שאימץ, המשיך הבנק לתת מענה לביקושי האשראי הגדלים של לקוחותיו במהלך השנה - סך האשראי לציבור, נטו, הסתכם ב-352.6 מיליארד ש"ח, בהשוואה ל-301.8 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 16.8%.
  • הצמיחה בתיק האשראי במהלך השנה מתבטאת בגידול בכלל מגזרי הפעילות:
  • האשראי העסקי והאשראי המסחרי צמחו במהלך השנה בשיעורים של 23.3% ו-24.8% בהתאמה. 
  • האשראי לבינוי ונדל"ן צמח במהלך השנה ב-31.8%. 
  • על רקע הביקושים הגבוהים בשוק הדיור, במהלך השנה הבנק הגדיל את תיק האשראי לדיור בהיקף של 15.9 מיליארד ש"ח, המהווה גידול של 16.1% בתיק שהסתכם בסוף השנה ב-114.6 מיליארד ש"ח.
  • כמו כן צמח הבנק באשראי ללקוחות פרטיים ובאשראי לעסקים קטנים, בהיקף של 5.1% ו-8.1% בהתאמה.  
  • הבנק המשיך בהגדלת יתרת מכשירי האשראי החוץ-מאזני (לרבות מסגרות וערבויות עבור ביצוע עסקאות) עבור לקוחותיו, וזו גדלה ב-17.8% במהלך השנה. 
  • חלוקת דיבידנד: עודפי ההון שנצברו אפשרו לבנק להפנות משאבים לצמיחה משמעותית כאמור ובמקביל לחלק דיבידנד בסך של 1.5 מיליארד שקל לבעלי המניות בגין רווחי 2021 וחלק מרווחי שנת 2020. על רקע הימשכותם של ביקושים גבוהים לאשראי במשק והזדמנויות צמיחה, ולצורך מתן מענה לביקושים אלה, החליט דירקטוריון הבנק שלא להכריז על חלוקת דיבידנד נוספת על האמור בגין רווחי 2021.



איתנות פיננסית

  • יחס הון עצמי רובד 1 ליום 31 בדצמבר 2021 הסתכם ב-10.96% והינו גבוה מעל הדרישה הרגולטורית. 
  • ההון המיוחס לבעלי מניות הבנק הסתכם בסוף שנת 2021 ב-42.7 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-39.9 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 7.2%, וזאת לאחר שתי חלוקות דיבידנד שביצע הבנק במהלך השנה בסך כולל של כ-1.5 מיליארד ש"ח. 
  • יחס כיסוי הנזילות עמד בסוף השנה על 124%. 
  • גידול בבסיס הנזילות והפיקדונות של הבנק: הפיקדונות הקמעונאיים הסתכמו בסוף השנה ב-291.9 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-274.8 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 6.2%. סך פיקדונות הציבור עלו ב-20.6% במהלך השנה. 



התפתחויות אחרונות
  • הקמת החטיבה לשירותים בנקאיים: לשם המשך שיפור השירות ללקוחות וייעול התהליכים, דירקטוריון הבנק אישר את המלצת מנכ"ל הבנק להקים חטיבה ייעודית חדשה לשירותים בנקאיים. החטיבה החדשה, אשר תכלול כ-1,000 עובדים מיחידות החטיבה הקמעונאית והחטיבה העסקית, תוביל את נושא המצוינות התפעולית בבנק ותתמקד בתהליכי השירות, התפעול ושיפור התהליכים מקצה לקצה. בראש החטיבה יעמוד רו"ח זאב חיו המכהן כמבקר הפנים הראשי של הבנק. 
    הממונה על חטיבת ניהול הסיכונים, ד"ר אמיר בכר, יחליף את מר חיו כמבקר הפנים הראשי של הבנק ומנהל חטיבת הביקורת. המינוי כפוף לאישור הפיקוח על הבנקים. 
  • גיוס אג"ח: על רקע המשך הגידול בפעילות הבנק ומתוך רצון לגוון את בסיס המקורות, בחודש דצמבר הנפיק הבנק במכרז שתי סדרות אג"ח חדשות בסך כולל של כ-5 מיליארד ש"ח, בהמשך לגיוס אג"ח מסוג קוקו ירוק בסך של כמיליארד דולר באוקטובר האחרון. הבנק בוחן הנפקה אפשרית של כתבי התחייבות נדחים ושל אגרות חוב בסמוך לאחר פרסום הדוחות לשם המשך תמיכה במגמת הצמיחה. 
  • "מקצוענים שפועלים בשבילך": הבנק הודיע לאחרונה על השקת אסטרטגיה שיווקית חדשה תחת הסיסמה "מקצוענים שפועלים בשבילך". במסגרת המהלך הושקו מספר מוצרים ושירותים חדשים: השותף הפיננסי – כלי לחיזוי מגמות בחשבון לצד תובנות פרו-אקטיביות המנגישות ללקוחות מידע מעובד ומציע חלופות לפעולה באמצעות ניתוח פעילות בחשבון ויצירת תחזיות וזאת כדי לעבור להתנהלות פיננסית נבונה, פועלים PRO – מעטפת שירות ייחודית ואישית ללקוחות הבנקאות הדיגיטלית אשר ייהנו מיחס אישי בערוצי תקשורת מתקדמים ומגוונים, כל זאת בשעות פעילות מורחבות וללא צורך בהגעה לסניף, ועוד. 
  • הרחבת פעילות פועלים היי-טק: בשנה וחצי האחרונות עם העברת פעילות תחום ההיי-טק מהחטיבה הקמעונאית לחטיבה העסקית, חלה צמיחה מרשימה בפעילות ההיי-טק בבנק. היקף הפעילות הבנקאית בתחום מימון חברות הצמיחה גדל, כמו גם פעילות ההשקעות האסטרטגיות בקרנות הון סיכון, ליווי אלפי סטארטאפים בתהליך גיוס השקעות, ואירועים ליצירת חיבורים בין סטארטאפים למשקיעים ועוד. במסגרת הרחבת הפעילות, בחודש דצמבר הודיע מנכ"ל הבנק על מינויה של מיכל קיסוס הרצוג למנכ"לית פועלים היי-טק. 
  • פעילות המרכז לבנקאות חברתית: לבנק הפועלים השפעה כלכלית, חברתית וסביבתית נרחבת ומשמעותית, אשר מעצימה את אחריותו כלפי החברה הישראלית. אחריות זו מחייבת אותנו לוודא כי במקביל לערך הכלכלי הישיר, תצמיח העשייה של הבנק ערך מוסף עבור הציבור הרחב, תוך קידום ערכים חברתיים וסביבתיים. גם השנה הוביל הבנק באמצעות המרכז לבנקאות חברתית מאות מיזמים המחזקים את התעסוקה, ההשכלה והחוסן הכלכלי וצמצום פערים בקרב מאות אלפי אנשים ילדים ונוער מכל חלקי הארץ. עשייה ענפה זו, באה לידי ביטוי במעורבות חברתית, בתרומות כספיות, בתרומות "שוות כסף", במימון וביצוע מאות סדנאות של המרכז לצמיחה פיננסית ובפעילות התנדבותית ענפה של עובדי הבנק ומנהליו. השנה מעל 3,900 עובדים וילדיהם לקחו חלק בפעילויות התנדבות שונות בכ-650 מקומות שונים אשר יצרו אימפקט בקרב כ-43,000 איש. דרך קרן 'פועלים בקהילה' השיק וקידם הבנק  25מיזמי תעסוקה נוספים אשר סייעו ליותר מ-2,500 איש. 



חזון הבנק: מחויבות לצמיחה באמצעות בנקאות מתחדשת והוגנת ללקוחותינו
התכנית האסטרטגית של הבנק, שאומצה בסוף שנת 2021, שואפת למימוש חזון הבנק. 
ביצועי הבנק במהלך השנה מבטאים יישום עקבי ובלתי מתפשר של האסטרטגיה, ועיקריה הם:
  • צמיחה בפעילות הבנקאית - הבנק פועל לצמיחה בהיקף פעילותו עם לקוחות הבנקאות הקמעונאית, המסחרית והעסקית, תוך שיפור מתמיד בהצעת הערך ללקוח.
  • פיתוח הבנקאות החדשה - הבנק מקדם פיתוח של ערוצי הפצה חדשים עבור השירותים והמוצרים הבנקאים, בדגש על ערוצי הפצה דיגיטליים חדשים הנשענים על יכולות ניתוח דאטה מתקדמות והצטיינות בחוויית המשתמש. 
  • בניית תשתית ארגונית תומכת צמיחה - על-מנת לממש את התוכנית העסקית לצמיחה בפעילות הקיימת ופיתוח בנקאות "חדשה", הבנק יבצע קפיצת מדרגה ביכולות הארגוניות והטכנולוגיות במספר מובנים. הבנק פועל להנעת תהליכים שיעודדו תרבות ארגונית ממוקדת לקוח, תומכת צמיחה ומאפשרת שיפור ה-delivery וה-Time to market. 


התפתחויות עיקריות בדוחות הכספיים של שנת 2021:
  • הכנסות מימון מפעילות שוטפת הסתכמו בשנת 2021 ב-10,009 מיליון ש"ח בהשוואה ל-9,422 מיליון ש"ח בהשוואה בשנת 2020, עליה בשיעור של 6.2%. העלייה נבעה בעיקר מהצמיחה בתיק האשראי ומשינויים בשיעור המדד הידוע בין התקופות. 
  • עמלות והכנסות אחרות הסתכמו בשנת 2021 ב-3,544 מיליון ש"ח, בהשוואה ל-3,291 מיליון ש"ח בשנת 2020, עלייה בשיעור של 7.7% שהושפעה מהצמיחה בפעילות הבנק במהלך השנה וכן מרווחי הון ממימוש נכסי נדל"ן.   
  • איכות תיק האשראי של הבנק ביחד עם שיפור בפרמטרים המאקרו-כלכליים המשיכו להתבטא בהיקף נמוך של הוצאות להפסדי אשראי. בשנת 2021 נרשמה הכנסה נטו בסעיף הפסדי אשראי בסך 1,220 מיליון ש"ח, בהשוואה להוצאות להפסדי אשראי בסך 1,943 מיליון ש"ח בשנת 2020, כאשר רוב ההוצאות אשתקד נבעו מגידול בהפרשה הקבוצתית בשל השלכות כלכליות אפשריות של משבר הקורונה. 
  • ההוצאות התפעוליות והאחרות הסתכמו בשנת 2021 ב-7,803 מיליון ש"ח, בהשוואה ל-7,501 מיליון ש"ח בשנת 2020, המהווה עלייה של 4.0% הנובעת בעיקרה מגידול בהוצאות השכר בשל תגמול משתנה המשקף את השיפור ברווחיות לעומת התקופה המקבילה ומענק לרגל ציון 100 שנה לבנק, לצד ירידה בהוצאות שאינן שכר שקיזזו חלק מהעלייה. 
  • המשך מיקוד בצמצום ההוצאות ובהתייעלות: יחס היעילות (ההוצאות התפעוליות מסך ההכנסות) עמד בשנת 2021 על 54.2% בהשוואה ל-56.9% בשנת 2020. 



התפתחות סעיפי המאזן
  • המאזן המאוחד ליום 31 בדצמבר 2021 הסתכם ב-638.8 מיליארד ש"ח, לעומת 539.6 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 18.4%.  
  • האשראי לציבור, נטו, הסתכם ב-352.6 מיליארד ש"ח, בהשוואה ל-301.8 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, גידול בשיעור של 16.8%.  
  • האשראי ללקוחות הפרטיים בישראל הסתכם ב-39.1 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-37.2 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 5.1%.
  • האשראי לדיור הסתכם ב-114.6 מיליארד ש"ח לעומת 98.7 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 16.1%.
  • האשראי לעסקים קטנים בישראל הסתכם ב-33.9 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-31.4 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 8.1%.     
  • האשראי במגזר המסחרי בישראל הסתכם ב-52.8 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-42.3 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 24.8%.
  • האשראי במגזר העסקי בישראל הסתכם ב-96.3 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-78.1 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 23.3%. 
  • פיקדונות הציבור הסתכמו ב-525.1 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-435.2 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 20.6%. 
  • הפיקדונות של הלקוחות הפרטיים בישראל הסתכמו ב- 225.8 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-218.5 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, עלייה בשיעור של 3.4%. 
  • הפיקדונות של העסקים הקטנים בישראל הסתכמו ב-66.1 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-56.3 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, גידול בשיעור של 17.4%.   
  • ההון המיוחס לבעלי מניות הבנק הסתכם ב-42.7 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-39.9 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2020, גידול בשיעור של 7.2%. 
  • יחס ההון הכולל ליום 31 בדצמבר 2021 הסתכם לשיעור של 14.22% בהשוואה ליחס בשיעור של 14.6% ליום 31 בדצמבר 2020.


להודעה המלאה ומידע כספי תמציתי


לפרטים נוספים, ניתן לפנות לדוברות הבנק:
בנק הפועלים בע"מ רחוב יהודה הלוי 63 תל-אביב 6578109
טל': 03-5673635