להתארגן כלכלית לחופשה: קצת על התנהלות עם כסף מעבר לים 


 

15 אוגוסט 2023

הקיץ הגיע, החופש הגדול של הילדים בשיאו, ואיתם – החופשה הבאה שלכם. המזוודה בפתח הבית, הכרטיסים והמלון כבר הוזמנו עוד מישראל, אבל האם יצא לכם לבדוק איך נהוג לשלם ביעד שאליו אתם נוסעים?
אספנו עבורכם מידע לגבי מספר יעדים, מדינות עם התנהלות כלכלית שונה (יחסית) שחשוב להכיר. 

תמונה תמונה

| ארצות הברית
סך הכול אנחנו די דומים לידידתנו האמריקאית בתרבות הפיננסית שלנו  - וגם שם נעשה שימוש נרחב במזומן, בכרטיסי אשראי וכרטיסי דביט. אפליקציות תשלום לנייד כמו Apple Pay, Google Pay ו-PayPal  גם הן פופולריות. רוב הצרכנים האמריקאים עד גיל 25 מבצעים רכישות בעזרת כרטיסי אשראי, כרטיסי דביט, ובמזומן. דור המילניאלס, המבוגר יותר מהם, משתמש אף הוא בכרטיסי האשראי ובמזומן, ובנוסף מבצע פעולות ומשלם דרך המובייל, בהעברות בנקאיות ובשיקים.

>>> רצוי שתכננו לפני הנסיעה את האמצעים הכלכליים שלרשותכם ושלבו בין שימוש במט״ח מזומן שעשוי להיות שימושי לכרטיסי האשראי להתנהלות בשוטף.

| יוון
קצת היסטוריה, לפני הכל. סביב 660 לפני הספירה, ממלכת לוד בתנ״ך שהם אנשי לידיה, היו הראשונים להמציא ולהשתמש במטבעות (נכון שהסינים השתמשו במטבעות עוד קודם, אבל זה היה בצד השני של העולם הידוע). ממלכת לידיה, תורכיה של היום, ממוקמת בצמידות לאיוניה - בה מושבות יווניות אימצו והפיצו את המטבע הלאה לשאר העולם היווני.
אותן המטבעות עשו מהפכה של ממש בכלכלה ובחברה של יוון העתיקה, ובתחילת המאה השישית לפני הספירה התחיל ביוון ייצור מטבעות מזהב וכסף. 
אם נרוץ קדימה ל-2023 נגלה שעד לא מזמן, מזומן היה זה ששלט בשוק היווני. כיום ישנם חוקים חדשים המחייבים את רוב העסקים היווניים לקבל גם כרטיסי אשראי. תשלום במזומן הוא עדיין נפוץ מאוד, במיוחד בקרב עסקים קטנים יותר, כמו חנויות נוחות. 9% מהתשלומים המקוונים של היוונים מבוצעים על ידי העברות בנקאיות, בעיקר כשמדובר בתשלומים גדולים. גם השימוש בכרטיסי אשראי וחיוב מיידי ביוון גדל בהתמדה בשנים האחרונות. כרטיסי הדביט הראו עלייה חזקה במיוחד בשימוש וכרטיסי אשראי חכמים (contacless) גם כן נפוצים, ובראשם מאסטרקארד.
ארנקים דיגיטליים הם אמצעי תשלום פופולרי יותר ויותר בקרב הצרכנים ביוון,  גם לרכישות מקוונות וגם רכישות פיזיות. הפופולרי שבהם הוא PayPal - לפי סקר של הבנק המרכזי האירופי, אחד מכל 5 יוונים משתמש בו והוא יותר פופולרי מארנקים אחרים כמו Google Pay או Apple Pay.


>>> רצוי להצטייד במט״ח מזומן לקניות הקטנות ולרכישת מזכרות, בעיקר אם אתם מתכננים להגיע לאזורים הכפריים בהם לא מקבלים כרטיס אשראי.

תמונה תמונה

| תאילנד  

תאילנד היא הכלכלה השנייה בגודלה בדרום מזרח אסיה, ומתהדרת בתוצר של למעלה מ-500 מיליארד דולר. היסטורית, המזומנים החזיקו מעמד בנוף התשלומים של תאילנד, והיוו 93% מהעסקאות היומיות בשנת 2017. 
התשלומים הדיגיטליים נכנסו לחייהם של 70.1 מיליון תאילנדים בתקופת הקורונה. המסחר הדיגיטלי זינק בשוויו מכ-15 מיליון דולר ב-2020
ל-26.6 מיליון דולר ב-2021. הדור הדיגיטלי והטכנולוגי של תאילנד מילא בשינוי הזה תפקיד משמעותי והתהדר בחדירה גבוהה לשוק הסלולרי עם 133% ו-55 מיליון משתמשי אינטרנט סלולרי פעילים.
ולמרות עלייתם של התשלומים הדיגיטליים, מזומן עדיין שומר על המקום הראשון והמכובד, ומהווה 63% מכלל התשלומים בחנויות ובמסחר.
הממשלה בעד הדיגיטליזציה של המערכת הפיננסית בתאילנד ולכן היא השיקה ב-2017 מערכת לאומית בשםPromptPay  דרכה ניתן להעביר כספים ותשלומים אלקטרוניים. יתרה מכך, מאסטרקארד, ויזה ו-UnionPay International שיתפו פעולה כדי להציג מערכת תשלום סטנדרטית בקוד QR לתמיכה ביוזמות התשלום הדיגיטלי של בנק תאילנד .

>>> הטיפ שלנו: איזון בין אמצעי התשלום שלכם יהיה הדבר הטוב ביותר לכיס. השתמשו בתאילנד בארנקים הדיגיטליים לעסקאות הגדולות, ובמט״ח מזומן לעסקאות הקטנות.


| הודו
בהודו השימוש הנרחב הוא במזומן, אבל אפליקציות תשלום לנייד 
כמו PhonePe, Paytm, ו- Google Pay זכו לפופולריות משמעותית,
כולל ה- ׳bit׳ ההודי שנקרא UPI. בנוגע למשיכת מזומן מכספומטים, אנו ממליצים על חיפוש כספומטים שאינם לוקחים עמלה על הפעולה, סכום המשיכה המקסימלי מהם הוא 15,000 רופי. אל תשכחו לצאת מהארץ עם מספיק דולר/יורו במזומן למקרה חירום, ובמידה ואתם ממירים אותו, המירו לשטרות גדולים כדי לקבל שער טוב יותר.

>>> אם אתם טסים בקרוב, בדקו הורדה מראש של אפליקציות תשלומי המובייל השונות, לזכור ולהתרגל לכך ש 15,000 רופי הוא סכום של פחות מאלף שקלים, וזוהי תקרת משיכת המזומן בכספומטים של המדינה.


| בריטניה
אם אתם נוסעים לחופשה בממלכת בריטניה, כדאי שתדעו שהיא מדורגת במקום השלישי במסחר האלקטרוני בעולם (אי-קומרס), מה שאומר שעושים שם שופינג מקוון - והרבה ממנו. כרטיסי חיוב הם אמצעי התשלום המועדף, ומהווים 57% מהעסקאות, בעוד מאסטרקארד וויזה שולטות בתשלומים מקוונים ב-90%. שימו לב שהתשלומים במזומן ירדו דרסטית
ל- 15% מסך העסקאות בממלכה, מה שמצביע על מדיניות דיגיטלית די חזקה במדינה. 
ב70% מהמקרים, ארנקים דיגיטליים משמשים את הבריטים לבצע לפחות תשלום חודשי אחד, ושימו לב לנתון הבא - אם אתם רוצים לעשות העברות ישירות בבריטניה, הממשלה העלתה את תקרת סכום ההעברה בשנת 2020, שעומדת על 45 פאונד פר העברה.

>>> אמצו לחיקכם את הארנק הדיגיטלי שלכם, ובמידה ואתם יודעים מראש שתבצעו עסקה בסכום שעולה על 45 פאונד, מומלץ לקחת אמצעי תשלום נוסף.


| סין
בסין זה כבר סיפור אחר לגמרי. תשלומים ניידים שולטים בשוק הסיני, ואפליקציות מובייל נמצאות בשימוש נרחב הרבה יותר. סריקת קוד QR היא גם כן שיטת תשלום נפוצה בחנויות ובמסעדות, כשמהירות, אבטחה ונוחות הם בראש סדר העדיפויות הסיני.
ב-15 למאי WeChat Pay השיקה מערכת חדשה המשתמשת בטכנולוגיה מתקדמת של זיהוי כף היד כדי לאמת משתמשים ולאפשר עסקאות בקלות וללא מזומן. בעת ההרשמה לאפליקציה כל שצריך לעשות הוא להניח את כף היד על הסורק, ומכיוון שלכל אדם ישנה טביעת כף יד ייחודית, החשש מזיופים פוחת. הקריאה מבוצעת בעזרת שימוש במצלמות בחדות גבוהה וחיישני אינפרה אדום.
ביצוע הרכישה מתבצע על ידי הסוחר שנכנס לאפליקציה ומייצר קוד QR עבור הלקוח לסריקה, ולאחר שהלקוח סורק את קוד ה-QR של הסוחר, הוא יכול להשלים את התשלום. אמצעי תשלום הללו מתאימים לשימוש נרחב כמו רכישות בחנויות פיזיות, אתרי אינטרנט ואפילו פרסום במדיה.

>>> אל תתנו לדחיינות לנצח - לפני הטיסה הורידו את האפליקציות. בהמשך, יהיה לכם קל ונוח לשלם ולהתנהל כלכלית במדינה.


| יפן
ליפן יש מוניטין של תרבות צריכה מבוססת מזומן, אבל אז הגיעה הקורונה ששינתה את כללי המשחק. לפי פלטפורמת הדאטה Statista, עד לפני המגיפה 70% מכלל העסקאות ביפן נעשו במזומן, לעומת 30% באמצעי תשלום אחרים (אשראי, כרטיסים נטענים ואפליקציות למיניהן) ונכון להיום, מדובר בשוויון מוחלט בין עסקאות מזומן לשאר האמצעים.
שימוש בכרטיסי IC ((Integrated Circuit, הם כרטיסים נטענים פופולריים ביפן. מדובר בכלי תשלום נוח באמצעותו אפשר לשלם ברכבות ואוטובוסים, ובמספר רב של חנויות ומסעדות. אפשר להשיג אותו במכונות הפזורות בתחנות הרכבת השונות בתשלום סימלי. אם אתם לא רוצים להנפיק כרטיס פיזי, בעלי iPhone יכולים לרכוש כרטיס דיגיטלי דרך אפליקציית Wallet המובנית במכשיר ולשלם דרך Apple Pay, רק שימו לב שהכסף שנכנס לארנק הדיגיטלי - לא יוכל לצאת ממנו חזרה למזומן. Google Pay לצערנו לא יעבוד ברוב הטלפונים הנמכרים מחוץ ליפן מכיוון שהם לא תומכים בתקן היפני הדרוש לביצוע תשלומים.

>>> שימו לב, לא בכל עיר יפנית שיטת התשלומים עובדת באותה הצורה, לכן תשקלו לקחת איתכם מט״ח במזומן, ובנוסף גם כרטיס אשראי ראשי.

 



בכל נסיעה לחו"ל רצוי לשלב בין אמצעי תשלום שונים. צריכים ליעד שלכם מטבע חוץ במזומן? את המט"ח בטרמינל ניתן להזמין בדיגיטל ולאסוף בנתב"ג לפני הטיסה. תוכלו גם למשוך בקלות מט"ח במזומן באמצעות מכשירי הבנקט המאפשרים משיכת מט"ח ופרושים ברחבי הארץ. יש לכם מט"ח בחשבון? תוכלו להשתמש בו לצרכים שונים. בכפוף לתנאי השירות ולתנאי הבנק, פרטים באתר ובאפליקציה.


* מדריך זה נכון ליום  10.08.23 והינו כלי עזר המעניק מידע כללי בלבד. המדריך אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי או מקצועי המתחשב בנתוניו וצרכיו של כל אדם. אין לראות במידע שבמדריך זה משום ייעוץ, המלצה או חוות דעת.