בנק הפועלים מפרסם את דוחותיו הכספיים לשנת 2022
בנק הפועלים מפרסם את דוחותיו הכספיים לשנת 2022


9.3.2023

 

הבנק מסכם שנת צמיחה עם רווח נקי של כ-6.5 מיליארד ש"ח המשקף תשואה להון של 14.8%

  • הבנק ממשיך במגמת צמיחה אחראית בהלימה להתפתחויות המאקרו כלכליות ואי הוודאויות בשווקים: הבנק הגדיל את תיק האשראי בשנה האחרונה בשיעור של 10.2% המבטא גידול משמעותי ואחראי בעיקר באשראי העסקי ובאשראי לדיור תוך שמירה על מדדי אשראי איכותיים וחזקים
  • במקביל, הבנק המשיך למקד מאמצים בשיפור היעילות – יחס היעילות השתפר בשנת 2022 ל-44.5% לעומת 54.2% בשנת 2021 הבנק ממשיך להציג מדדי איתנות ויציבות גבוהים: יחס הון רובד 1 של 11.25% ויחס הון כולל של 14.70% 
  • הבנק הודיע על חלוקת דיבידנד בהיקף של 30% מרווחי הרבעון הרביעי ובמצטבר חילק לציבור בעלי המניות כ-1.5 מיליארד ש"ח בגין רווחי השנה
  • הבנק מציג את התוכנית האסטרטגית 'פועלים 2026'


יו"ר הבנק, ראובן קרופיק:

"המאפיין העיקרי של פעילותנו בשנת 2022 היה הכנה ומיצוב הבנק לתהליך אסטרטגי הדורש אופטימיזציה רב שנתית חלף הישג מקסימלי בפרקי זמן קצרים. לתפיסתנו, יכולות טכנולוגיות – ובראשן יישומיות בינה מלאכותית והרחבת ההתבססות על טכנולוגית ענן, בצד יזמות עסקית וחדשנות מנצחת על בסיס הבנקאות הפתוחה, יכולות סייבר המאפשרות צמיחה, וכן יכולות עדיפות של בנקאות חברתית – יהוו את גרעין ההשפעה המרכזי על הבנק העתידי". 

מנכ"ל הבנק, דב קוטלר:

"במהלך 2022 המשכנו במגמת הצמיחה האחראית בתיק האשראי שלנו – בפרט באשראי העסקי והמסחרי ובאשראי לדיור. המשכנו להוות עבור לקוחותינו הגורם המקצועי הראשון להתייעצות לפני קבלת החלטה כלכלית משמעותית, התקדמנו במגמת הייעול במשאבים והוספנו להיות ממוקדים בהשגת היעדים העסקיים שלנו – כל זאת תוך שיפור מדדי ההון והאיתנות הפיננסית שלנו. אני מבקש להודות ליו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק ולחברי הדירקטוריון על התמיכה, האמון והשותפות בהובלת הבנק. ברצוני להודות גם לעובדי הבנק, אשר עומדים מאחורי הישגים אלו ופועלים כל העת לבצע את תפקידם בצורה המקצועית והאחראית ביותר - ועל כך תודתי והערכתי הרבה". 
 

להלן נתונים עיקריים מתוך הדוחות הכספיים לשנת 2022:

תוצאות

  • הבנק מסכם את שנת 2022 ברווח נקי בסך 6,532 מיליון ש"ח בהשוואה ל-4,914 מיליון ש"ח בשנת 2021. העלייה ברווח נבעה מגידול בהכנסות שנרשם על רקע הצמיחה בפעילות הליבה של הבנק ושינויים בפרמטריים המאקרו-כלכליים. 
  • שיעור התשואה להון על הרווח הנקי עמד בשנת 2022 על 14.8% בהשוואה ל-11.8% בשנת 2021. 
  • הרווח הנקי לרבעון הרביעי של שנת 2022 הסתכם ב-1,750 מיליון ש"ח. שיעור התשואה להון על הרווח הנקי עמד ברבעון הרביעי על 15.3%. 
  • סך ההכנסות הסתכמו ל-17,920 מיליון ש"ח בשנת 2022 בהשוואה ל-14,392 מיליון ש"ח בשנת 2021, גידול של 24.5% על רקע הצמיחה בפעילות הליבה של הבנק. 
  • הכנסות מימון מפעילות שוטפת הסתכמו בשנת 2022 ב-14,548 מיליון ש"ח בהשוואה ל-10,009 מיליון ש"ח בשנת 2021, עליה בשיעור של 45.3% אשר נבעה בעיקר מהצמיחה בתיק האשראי, משינויים בשיעור המדד הידוע בין התקופות וכן מהשפעות עליית שיעורי הריבית השקלית והדולרית. 
  • המשך מיקוד בשיפור היעילות: יחס היעילות (ההוצאות התפעוליות מסך ההכנסות) עמד בשנת 2022 על 44.5% בהשוואה ל-54.2% בשנת 2021. 
  • איכות תיק האשראי ממשיכה לבוא לידי ביטוי בסעיף הוצאות להפסדי אשראי: בשנת 2022 נרשמה הכנסה נטו בסעיף הפסדי אשראי בסך 34 מיליון ש"ח.  במהלך המחצית השנייה של השנה וברבעון הרביעי בפרט הגדיל הבנק את ההפרשה הקבוצתית להפסדי אשראי לאור עליית אי הוודאות בתנאים הכלכליים וההסתברות להאטה כלכלית.
  צמיחה
  • הבנק ממשיך במגמת צמיחה אחראית בהלימה להתפתחויות המאקרו כלכליות ואי הוודאויות בשווקים - סך האשראי לציבור, נטו, הסתכם ב-388.7 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-352.6 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, עלייה בשיעור של 10.2%. 
  • הצמיחה בתיק האשראי במהלך השנה מתבטאת בגידול במספר מגזרי פעילות:
  • האשראי העסקי והאשראי המסחרי צמחו במהלך השנה בשיעורים של 12.4% ו-9.8% בהתאמה. 
  • כמו כן, תיק האשראי לדיור גדל בשיעור של 11.4% - כך שהסתכם בסוף השנה ל-127.7 מיליארד ש"ח.

איתנות פיננסית

  • הבנק ממשיך להציג מדדי איתנות ויציבות גבוהים: ההון המיוחס לבעלי מניות הבנק הסתכם בסוף שנת 2022 ל-46.5 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-42.7 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, גידול בשיעור של 8.8%.
  • יחס הון עצמי רובד 1 של הבנק עמד בסוף שנת 2022 על 11.25% בהשוואה ל-10.96% בסוף שנת 2021. יחס ההון הכולל ליום 31 בדצמבר 2022 הסתכם לשיעור של 14.70% בהשוואה ליחס בשיעור של 14.22% ליום 31 בדצמבר 2021.
  • חלוקת דיבידנד – במועד אישור הדוחות הכספיים השנתיים הכריז דירקטוריון הבנק על חלוקת דיבידנד לבעלי מניותיו בסך 525 מיליון ש"ח (כ-39.27 אגורות למניה), המהווה כ-30% מהרווח הנקי של הבנק לרבעון הרביעי של 2022 ואשר ישולם ביום 30 במרץ 2023. סך הדיבידנד שחילק הבנק בגין רווחי שנת 2022 הסתכם בכ-1.5 מיליארד ש"ח. 
  • יחס כיסוי הנזילות ממשיך להיות גבוה ועמד בסוף שנת 2022 על 122%. 
  • גידול בבסיס הנזילות והפיקדונות של הבנק: לבנק הפועלים בסיס פיקדונות קמעונאיים רחב ומשמעותי, אשר הסתכם בסוף שנת 2022 לכדי 308.6 מיליארד ש"ח המהווה גידול של 5.7% ביחס לסוף שנת 2021. 

התוכנית האסטרטגית 'פועלים 2026'

בסוף שנת 2022, אישרו הנהלת ודירקטוריון הבנק תוכנית אסטרטגית רב-שנתית - 'פועלים 2026', לשנים 2023 עד 2026, אשר מטרתה לחזק את מעמדו של בנק הפועלים כבנק מוביל בישראל. 
עקרונות התוכנית תומכים בהמשך צמיחה אחראית, שימור עמדת המובילות של הבנק וקפיצת מדרגה בשירות ללקוחות. התוכנית ממוקדת בביצועים, ערך ללקוח, מיצוי מיטבי של תשתיות ומשאבים ופיתוח חדשנות מבדלת ומשפיעה. 
התוכנית מהווה המשך ליישום המוצלח של אסטרטגיית הצמיחה בפעילות הליבה בשנים 2021-2022, המתבטאת בשיפור מהותי בתוצאות העסקיות של הבנק ובמומנטום העסקי המשמעותי והיא גובשה בראי החזון המעודכן שאימץ הבנק - "מחויבים לצמיחה באמצעות בנקאות משפיעה, מתחדשת והוגנת ללקוחותינו".
'פועלים 2026', מגדירה את עמודי התווך האסטרטגיים ואת צירי השינוי הנדרשים בכדי להשיג צמיחה בת קיימא, וכוללת מגוון יוזמות עסקיות בכלל תחומי הפעילות של הבנק. 
התוכנית ממוקדת במספר נדבכים, אשר השגת המטרות האסטרטגיות באמצעותן, תהווה את הבסיס להמשך צמיחה אחראית, בין היתר בזכות המיקוד בסגמנטי לקוחות מובילים של הבנק, בפעילות הבנקאות הקמעונאית, הבנקאות העסקית ושוק ההון תוך שיפור משמעותי בשירות ללקוחות: 
א.    חיזוק המובילות של בנק הפועלים בבנקאות הליבה 
התוכנית האסטרטגית שמה למטרה למנף ולחזק את מובילותו של בנק הפועלים כבנק אוניברסלי בישראל במוצרי הליבה הבנקאיים, ללקוחות קמעונאיים, עסקיים ושוק ההון. 
ב.    מיצוי משאבים והגברת הפריון 
מיצוי משאבים והגברת הפריון הינו נדבך נוסף בתוכנית, שיישומו המיטבי יעניק יתרון תחרותי לבנק. נדבך זה עוסק במספר עולמות תוכן, בהם משאבים פיננסיים, טכנולוגיים והון אנושי, לצד ייעול תהליכים עסקיים ותפעוליים.
ג.    חדשנות מבדלת ומשפיעה
נדבך החדשנות מונע מראיית יתר נדבכי התוכנית האסטרטגית ולטובת יצירת בידול. נדבך החדשנות יפעל לקידום פתרונות בעולמות השירות, התפעול והמוצרים, באמצעות, בין היתר, השקעה בטכנולוגיה ושיתופי פעולה עם חברות צד ג' והינו כלי תומך לטובת השגת יעדי התוכנית האסטרטגית.

התפתחויות אחרונות

  • מהלכים לסיוע ללקוחות להתמודד עם העלייה בהחזר המשכנתא: בעקבות העלאת ריבית בנק ישראל בחודשים האחרונים ועל מנת לאפשר ללקוחותינו להתמודד עם העלייה בהחזרי המשכנתא, הודיע הבנק בתחילת ינואר שיספוג את עליית הריבית של בנק ישראל (שהיתה ב-2.1.23) ויסייע ללקוחות העלולים להתקשות בתשלומי המשכנתא שלהם - כך שגובה ההחזר החודשי שלהם במסלול הפריים לא יושפע מעליית הריבית הזו. ההכרזה על המהלך נעשתה בטרם החלטת הריבית מתוך כוונה שהוא יתבצע ללא קשר לשיעור עליית הריבית שעליה בנק ישראל היה צפוי להכריז.  
  • המהלך מצטרף לפתרונות נוספים שהבנק מעניק ללקוחותיו - כדוגמת היוזמה החדשנית מחודש נובמבר האחרון - במסגרתה הבנק מאפשר ללקוחות המעוניינים בכך להאריך את תקופת מסלול הפריים בהלוואה לדיור שלהם, תוך שמירה על יתר תנאי מסלול ההלוואה המקוריים – וזאת כדי לסייע ללקוחות ולהפחית את ההחזר החודשי במסלול זה, בכפוף לתנאי השירות.
  • בנוסף, מתוך הבנה שהשינויים בשוק משפיעים באופן שונה על משקי הבית ויש צורך במתן פתרונות אישיים,  בתחילת חודש פברואר השיק הבנק את "הקו הקשוב" – מוקד טלפוני ייעודי הזמין ללקוחות הבנק בטלפון 2406* ובו יוכלו לקבל כלים וייעוץ להתמודדות עם העלייה בהחזרי המשכנתא.
  • הקמת פועלים CENTER: במהלך השנה הבנק המשיך לקדם את הקמת פועלים CENTER – מבנה ההנהלה הראשית החדש של הבנק. המהלך יאפשר התייעלות וחיסכון משמעותי עתידי בהוצאות התפעול הלוגיסטיות של הבנק. המבנה יותאם לתקן ייחודי לבנייה ירוקה, תוך שימת דגש לחיסכון באנרגיה ובמים. מהלך זה ייצא לפועל במסגרת תהליכי ההתייעלות והתאמת הבנק לסביבת הבנקאות החדשה והוא יכלול גם תוכניות להשבחת נכסים בחלק ממבני הבנק הקיימים בתל אביב. 
  • המודרניזציה של מערכות הליבה והמעבר לענן ציבורי: הבנק ממשיך להשקיע משאבים רבים ביישום פרויקט המודרניזציה של מערכות הליבה – המהווה חלק מרכזי בהפיכת הבנק למתקדם וחדשני. בכוונת הבנק לייחד משאבים לפיתוח טכנולוגיה בעלת ערך ללקוחות הבנק, תוך השקעה מתמדת בתשתיות תומכות, דיגיטציה ואוטומציה, שיביאו לשיפור גמישות ואיכות קצב היישום הטכנולוגי בבנק, תוך שמירה על היציבות וההמשכיות העסקית. בנוסף, כחלק מהמהלך שעושה הבנק לשיפור קצב היישום של פיתוח מוצרים חדשים והכנסת שינויים במערכות (Time to Market) הבנק פועל גם להעמדת תשתיות מתקדמות אשר יאפשרו לו עבודה אפקטיבית יותר בסביבת הענן הציבורי, ויפשטו תהליכים רבים, דוגמת שילוב רכיבים ושירותים חיצוניים אל תוך הבנק.
  • פעילות המרכז לבנקאות חברתית: לבנק הפועלים השפעה כלכלית, חברתית וסביבתית נרחבת ומשמעותית, אשר מעצימה את אחריותו כלפי החברה הישראלית. אחריות זו מחייבת אותנו לוודא כי במקביל לערך הכלכלי הישיר, תצמיח העשייה של הבנק ערך מוסף עבור הציבור הרחב, תוך קידום ערכים חברתיים וסביבתיים. גם השנה הוביל הבנק באמצעות המרכז לבנקאות חברתית מאות מיזמים המחזקים את התעסוקה. במסגרת קרן "פועלים בקהילה" קידם הבנק 45 מיזמי תעסוקה נוספים אשר סייעו לכ-18,000 איש, מתוכם 1,800 מועסקים כיום בשוק העבודה. בנוסף הבנק תמך השנה בקידום ההשכלה והחוסן הכלכלי ובצמצום פערים (לרבות פערי מגדר)  בקרב מאות אלפי אנשים ילדים ונוער מכל חלקי הארץ. עשייה ענפה זו, באה לידי ביטוי במעורבות חברתית, בתרומות כספיות, בתרומות "שוות כסף", במימון וביצוע סדנאות בהן השתתפו אלפי אנשים (משקי בית ועסקים קטנים) של המרכז לצמיחה פיננסית ובפעילות התנדבותית ענפה של עובדי הבנק ומנהליו. השנה מעל 5,200 עובדים וילדיהם לקחו חלק בפעילויות התנדבות שונות בכ-723 מקומות שונים אשר יצרו אימפקט בקרב כ-42,000 איש. 
  • פעילות בתחום ה-ESG: כארגון פיננסי מוביל בעל השפעה רחבה, הבנק רואה את עצמו מחויב להתמודדות עם משבר האקלים. בשנה החולפת, הבנק הגדיל משמעותית את היקף המימון וההשקעות בפרויקטים המקדמים סביבה ירוקה תוך השגת היעד שהוצב לשנת 2030. מתוך רצון להמשיך ולייצר אימפקט משמעותי גם בשנים הבאות – הבנק הגדיל את היעד להשקעות ומימון פרויקטים ירוקים. 
  • פעילות הבנק והשפעתו בתחומי הסביבה, החברה והממשל התאגידי באות לידי ביטוי מדי שנה בדירוגים גבוהים במדדי ESG מקומיים ובינלאומיים, ומציבות את הבנק בשורה אחת עם בנקים מובילים בעולם בתחום. הפעילות הענפה של הבנק בתחום הביאה לעלייה בדירוגים המובילים בתחום לשנת 2022. 

התפתחויות עיקריות בדוחות הכספיים של שנת 2022

  • הכנסות מימון מפעילות שוטפת הסתכמו בשנת 2022 ב-14,548 מיליון ש"ח בהשוואה ל-10,009 מיליון ש"ח בשנת 2021, עליה בשיעור של 45.3%. העלייה נבעה בעיקר מהצמיחה בתיק האשראי, משינויים בשיעור המדד הידוע בין התקופות וכן מהשפעות עליית שיעורי הריבית השקלית והדולרית. 

  • עמלות והכנסות אחרות הסתכמו בשנת 2022 ב-3,872 מיליון ש"ח, בהשוואה ל-3,544 מיליון ש"ח בשנת 2021 - עלייה בשיעור של 9.3% שהושפעה מהצמיחה בפעילות הבנק במהלך השנה וכן מעדכון הסכם התפעול עם ישראכרט. 

  • איכות תיק האשראי ממשיכה לבוא לידי ביטוי בסעיף הוצאות להפסדי אשראי: בשנת 2022 נרשמה הכנסה נטו בסעיף הפסדי אשראי בסך 34 מיליון ש"ח.  במהלך המחצית השנייה של השנה וברבעון הרביעי בפרט הגדיל הבנק את ההפרשה הקבוצתית להפסדי אשראי לאור עליית אי הוודאות בתנאים הכלכליים וההסתברות להאטה כלכלית.

  • ההוצאות התפעוליות והאחרות הסתכמו בשנת 2022 ב-7,972 מיליון ש"ח, בהשוואה ל-7,803 מיליון ש"ח בשנת 2021, המהווה עלייה של 2.2% הנובעת בעיקרה מגידול בהוצאות הפחת בגין תוכנות. 

  • המשך מיקוד בשיפור היעילות: יחס היעילות (ההוצאות התפעוליות מסך ההכנסות) השתפר בשנת 2022 ועמד על 44.5% לעומת 54.2% בשנת 2021.

התפתחות סעיפי המאזן

  • המאזן המאוחד ליום 31 בדצמבר 2022 הסתכם ב-665.4 מיליארד ש"ח, לעומת 638.8 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, עלייה בשיעור של 4.2%.  
  • האשראי לציבור, נטו, הסתכם ב-388.7 מיליארד ש"ח, בהשוואה ל-352.6 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, גידול בשיעור של 10.2%.  
  • האשראי ללקוחות הפרטיים בישראל הסתכם ב-38.2 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-39.1 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, ירידה בשיעור של 2.3%. 
  • האשראי לדיור הסתכם ב-127.7 מיליארד ש"ח לעומת 114.6 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021 עלייה בשיעור של 11.4%. 
  • האשראי לעסקים קטנים בישראל הסתכם ב-35.0 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-33.9 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, עלייה בשיעור של 3.2%.  
  • האשראי במגזר המסחרי בישראל הסתכם ב-57.9 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-52.8 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, עלייה בשיעור של 9.8%. 
  • האשראי במגזר העסקי בישראל הסתכם ב-108.3 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-96.3 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, עלייה בשיעור של 12.4%. 
  • פיקדונות הציבור הסתכמו ב-532.6 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-525.1 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, עלייה בשיעור של 1.4%. 
  • הפיקדונות של הלקוחות הפרטיים בישראל הסתכמו ב- 238.3 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-225.8 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, עלייה בשיעור של 5.5%.  
  • הפיקדונות של העסקים הקטנים בישראל הסתכמו ב-70.2 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-66.1 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, גידול בשיעור של 6.3%.  
  • ההון המיוחס לבעלי מניות הבנק הסתכם ב-46.5 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-42.7 מיליארד ש"ח בסוף שנת 2021, גידול בשיעור של 8.8%. 
  • יחס הון עצמי רובד 1 של הבנק עמד בסוף שנת 2022 על 11.25% בהשוואה ל-10.96% בסוף שנת 2021.
  • יחס ההון הכולל ליום 31 בדצמבר 2022 הסתכם לשיעור של 14.70% בהשוואה ליחס בשיעור של 14.22% ליום 31 בדצמבר 2021.
 


להודעה המלאה ומידע כספי תמציתי>>

לפרטים נוספים ניתן לפנות לדוברות הבנק:

בנק הפועלים בע"מ רח' יהודה הלוי 63 תל-אביב 6578109  טל': 03-5673635