פעילויות הבנק לקידום סביבה ירוקה ולסיוע למאבק במשבר האקלים


 

15 מאי 2023

בחודש שעבר, ב-22 באפריל, יותר ממיליארד בני אדם ברחבי העולם ציינו את "יום כדור הארץ העולמי" להעלאת המודעות להגנת הסביבה ולשמירה על כדור הארץ. מטרת היום הזה הוא לקדם את ההכרה ביכולתו של האדם להשפיע על גורלו ועל גורלם של דורות המחר בהתנהלות יום-יומית מתחשבת בסביבה, ולקדם את ההבנה שצריכת משאבים יעילה משפיעה על כל המערכת האקולוגית ועל איכות הסביבה.

חברות וארגונים רואים חשיבות רבה לסייע בהתמודדות עם משבר האקלים ולקדם את המעבר לכלכלה דלת פחמן. זאת כחלק מאחריותנו לתמוך במהלכים הגלובליים למאבק בשינוי האקלים למען הדורות הבאים והן מתוך השאיפה לנהל את הסיכונים וההזדמנויות העסקיות הנובעים ממשבר האקלים, לטובת מחזיקי העניין וכלל לקוחותינו.  

 
לצד אתגרי משבר האקלים קיימות הזדמנויות לצמיחה כלכלית דלת פחמן המבוססת על פיתוח תשתיות ירוקות וחדשנות סביבתית. אנו גאים בכך שלאורך שנים, בנק הפועלים הינו גוף פיננסי המעניק את המימון הגבוה ביותר לפרויקטים המקדמים סביבה ירוקה. 

על מנת להמשיך ולקדם אימפקט סביבתי ולתמוך במעבר לכלכלה דלת פחמן,  הגדרנו יעד להגדלת היקף היתרות של מימון והשקעות בפרויקטים ירוקים ל- 37 מיליארד ₪  עד לשנת 2030. בנוסף, בתחילת שנת 2022 התקבלה החלטה לא לממן ו/או להשקיע בפרויקטים חדשים של חיפוש והפקה של נפט ופחם, כמו כן, בהשקעות הנוסטרו של הבנק, הוחלט בנוסף, לבצע תהליך הפחתה מדורג של האחזקות בחברות אלו, עד לאיפוס בשנת 2026.  

לאחרונה פרסמנו את דוח ה- ESG של הבנק לסיכום שנת 2022 המשקף את הדרך שבה אנו משלבים ערכים סביבתיים, חברתיים, ואתיים בהתנהלותנו העסקית. בדוח ניתן לקרוא בין היתר, על הפעילות הענפה של הבנק ליצירת אימפקט חברתי משמעותי בישראל בהובלת 'האגף לבנקאות חברתית', וכן על הפעילויות של הבנק לקידום סביבה ירוקה בישראל. לקריאת הדו"ח המלא >>

תמונה תמונה

 זרקור על חלק מפעילויות לקידום סביבה ירוקה ולסיוע למאבק במשבר האקלים
מתוך דוח ESG לשנת 2022


 

| מימון והשקעות ירוקות

אנו פועלים להגדלת המימון וההשקעות בפרויקטים ירוקים, לצד ליווי לקוחותינו במעבר לכלכלה דלת פחמן, ובכך מקדמים את המאמצים להפחתת פליטות פחמן (מיטיגציה) ואת התאמתן של תשתיות (אדפטציה) להתמודדות עם שינויי האקלים. היקף יתרות האשראי וההשקעות בפרויקטים שמקדמים סביבה ירוקה נכון לסוף שנת 2022 עומד על כ- 20 מיליארד ש״ח.

כ- 30% מהיקף המימון וההשקעות של הבנק בפרויקטים ירוקים ניתן לפרויקטים של אנרגיות מתחדשות. מדובר במימון פרויקטים גדולים ללקוחות החטיבה העסקית, הקמת מתקנים ומערכות אנרגיה סולארית ברחבי הארץ ובחו"ל בהיקף של עשרות מגה וואט בכל פרויקט, ועד הקמת מערכות אגרו-וולטאיות במטעים חקלאיים ומערכות פוטו-וולטאיות על גבי מאגרי מים. זאת לצד מתן אשראי ללקוחות פרטיים ועסקיים, להתקנת מערכות סולאריות קטנות ובינוניות בעיקר על גגות,  וכן השקעות בפרויקטים של אנרגיות מתחדשות בארץ ובעולם באמצעות זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק 'Poalim Equity'.

מימון בהיקף של כ-2 מיליארד ש״ח ניתן לקידום תחבורה נקייה, למשל מימון ההקמה וההרחבה של פרויקט הרכבת הקלה בירושלים המשמשת כ-160,000 נוסעים מדי יום ותורמת להפחתה של זיהום אוויר ורעש. 7.5 מיליארד ש״ח הוענק לפרויקטים של בנייה למגורים ומסחר בישראל, אשר יש להם תקני בנייה ירוקה ישראליים ובין-לאומיים.  ומימון בהיקף של 1.35 מיליארד ש״ח ניתן לפרויקטים מגוונים המטפלים בפסולת, ביניהם מתקני מיון ומחזור.

כמו כן, נתנו מימון בהיקף של כ-3.32 מיליארד ש״ח למיזמים ופרויקטים לטיפול במים ושפכים. התפלת מים היא אחת הדרכים לייצר מים חדשים ממקורות מים קיימים, כאשר כיום מרבית מאספקת המים למגזר הביתי בישראל מקורה במים מותפלים. נכון להיום, היקף המים המותפלים מפרויקטים הממומנים על ידי הבנק עומד על כ-600 מיליון מ"ק לשנה. 

 

| הנפקת איגרת החוב הירוקה הראשונה בישראל 

באוקטובר 2021 הנפיק הבנק את איגרת החוב הראשונה מסוג COCO ירוק (Green Bond), בהנפקה פרטית בינלאומית שזכתה לביקוש בהיקף של למעלה מ-2.7 מיליארד דולר בקרב עשרות משקיעים מוסדיים, בינלאומיים ומקומיים. הבנק זכה על הנפקה זו בפרס ה- Green Market Pioneer מטעם ה- Climate Bond Initiative.

בחודש ספטמבר 2022 פרסמנו את דוח האימפקט הראשון של האג"ח הירוקה בו שיקפנו את תוצאות מדידת האימפקט של הפרויקטים הירוקים שנכללו באג"ח, על מניעת פליטות גזי חממה לאטמוספירה. מדידת האימפקט הסביבתי נעשתה על פי מתודולוגיות מדידה בינלאומיות. חלקו של הבנק בחיסכון בפליטות בזכות מימון פרויקטים אלו, עומד על 146,760 טון CO2e מדי שנה. מידע נוסף ניתן לקרוא בדוח האימפקט של האג"ח הירוקה>>

תמונה תמונה

| עידוד פיתוח טכנולוגיות בתחום האקלים  

אחד המפתחות לבניית עתיד טוב יותר היא קידום יזמות טכנולוגית המייצרת ערך משותף כלכלי, סביבתי וחברתי. אנו תומכים מזה מספר שנים ב׳עמותת בוגרי 8200, המפעילה תוכנית ליווי הכשרה אינטנסיבית בת חמישה חודשים לסטרטאפים שמפתחים פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לבעיות חברתיות וסביבתיות. מתוך ההבנה שהאצת המעבר לכלכלה דלת פחמן, מצריכה יותר מכל חדשנות טכנולוגית, הקמנו בשיתוף עם חברת 'דוראל' את מגמת 'אקלים ואנרגיה' באקסלרטור Impact 8200, זאת במטרה ללוות סטארטאפים שמפתחים פתרונות טכנולוגיים מתקדמים בתחום האקלים. מוזמנים לקרוא על פעילות זו במגזין ישראטק>>

תוכנית ההכשרה הבינלאומית SwitchMed של האיחוד האירופי שמטרתה לקדם 'כלכלה כחולה' באגן הים התיכון ולסייע בהקמת מיזמים לצמיחה כחולה וניהול מקיים של משאבי ים. אנו תומכים בתוכנית מובלת בישראל על ידי מעבדות החדשנות (HIL) ובית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה בשיתוף עם האיחוד האירופי ו'עסק ירוק'. היזמים שייקחו חלק בתוכנית יזכו לליווי, ידע וכלים לפיתוח המיזם שלהם, וכן יוכלו להתמודד על פרסים שיוענקו לשלושת המיזמים המובילים, זאת לצד חשיפה למשקיעים.

 

| הפחתת המדרך הפחמני של הבנק

אנו רואים חשיבות בהפחתת השפעות סביבתיות הנגזרות מפעילותנו התפעוליות. בעשור האחרון (2013-2022) ירדנו בכ-59% במדרך הפחמני התפעולי של הבנק (Operational Carbon Footprint) בזכות מהלכים מתמשכים לחיסכון והתייעלות אנרגטית בצריכת החשמל, מעבר לרכבים היברידיים וחשמליים וכן מהלכי חיסכון משמעותיים שהובילו להפחתה ניכרת בצריכת הנייר.

בתחילת 2020 הצבנו לעצמנו יעד להפחת של 60% נוספים עד לסוף שנת 2030  ואנו נמשיך לפעול להפחתת המדרך הפחמני שלנו גם בשנים הבאות. במהלך 2026 מתוכנן מעבר של עובדי המטה וההנהלה הראשית ל׳פועלים סנטר׳, בניין מרכזי שיעמוד בתקן הבנייה הירוקה Gold LEED, ויאפשר לבנק להמשיך להפחית את צריכת המשאבים שלו, לרבות חשמל ומים.