בלי "לא נעים": איך פותרים את הקושי הכי גדול של העצמאים?
בלי "לא נעים": איך פותרים את הקושי הכי גדול של העצמאים?


אלפי בעלי עסקים קטנים מתמודדים בימים אלה עם השלכות משבר הקורונה, ומתמודדים עם קשיים תזרימיים. בדיוק לשם כך נוצר שיתוף פעולה מיוחד בין בנק הפועלים לארגון להב

בגיל 60 הבין רוברטו לאודר, עצמאי מנתניה, שעליו להמציא את עצמו מחדש. התחום הקודם בו עסק דעך, והוא החליט על מעבר לעולם הקואצ׳ינג והייעוץ. ההתחלה הייתה צנועה, עם לקוחות שכללו בעיקר קרובים וחברים, אבל חוג הלקוחות הלך והתרחב בהדרגה עד שהגיע לכמה מאות לקוחות בכל הגילאים ומכל רחבי הארץ. חלקם היו שמות מוכרים מתחום הטלוויזיה, התיאטרון והתקשורת, שהגיעו אל לאודר כדי לקבל עצות בענייני קריירה, זוגיות ועוד.
"הייתי על הגל", הוא נזכר. "אחרי שנים של עבודה קשה שבהן בניתי את השם שלי מלקוח מרוצה אחד לאחר, מפה לאוזן, פתאום ביום אחד הכל נגמר״. תחום הקואוצ׳ינג בנוי על מודל של שיחת טלפון מקדימה, שלאחריה מגיעה פגישת היכרות (או מספר פגישות כאלה). בהמשך נבנית מערכת היחסים בין הקואצ׳ר ללקוח. אלא שהתפרצות המגפה פירקה את המודל. בתי הקפה והמסעדות נסגרו, מפגשים בחללים סגורים נאסרו ולאודר עצמו נחשב לחלק מקבוצת סיכון ונאלץ להסתגר בבית. ״מהכנסה יפה של אלפי שקלים בחודש, התרסקתי כמעט לכלום״.
משרד הקואצ׳ינג של לאודר הומצא מחדש כמעט בן רגע. פגישות פנים אל פנים בעלות של כמה מאות שקלים הפכו למפגשים טלפוניים בעלות של 100 או 200 שקלים. כמות הפונים צנחה משמעותית עם הצמצום בהוצאות והוויתור של אנשים רבים על פריווילגיה כמו ייעוץ. ״כשלאנשים אין כסף לאכול״, הוא אומר, ״הדבר האחרון שהם חושבים עליו זה איך לשפר את הקריירה או הזוגיות שלהם״.
 

הלוואה שנותנת אוויר לנשימה

העצמאים בישראל, כמו לאודר, הם מהנפגעים הקשים ביותר ממשבר הקורונה. על פי נתוני הביטוח הלאומי פועלים כיום במשק כ-300,000 עצמאים. הכנסתם השנתית אמנם גבוהה על הנייר מזו של שכירים, אבל בניגוד אליהם כל תנודה קטנה בשוק – בין אם בגלל מתיחות ביטחונית או מזג אוויר קיצוני, ובוודאי בזמן מגפה – עלולה להוביל לפגיעה משמעותית. 
"כבר בתחילת המשבר היה ברור לנו שהמדינה לא מתכוונת להיכנס מתחת לאלונקה למען העצמאים", אומר עו"ד רועי כהן, נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל). "עוד לפני שהממשלה יצאה בסדרת הפעימות שלה עבור ציבור העצמאים, פניתי למנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, וביקשתי שימצא עוד דרך מהירה לתת לעצמאים מענה ראשוני. משהו שייתן להם דמי קיום".
הצדדים התכנסו וחשבו על פתרונות מהירים ויעילים, שידרשו מינימום של ביורוקרטיה ויזרימו את הכספים החיוניים אל מי שזקוקים להם. כך נולדה הלוואה מיוחדת שנוצרה בשיתוף פעולה בין הבנק לבין לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל. "מערכת היחסים בין הבנק לבין בעלי העסקים היא ארוכת טווח, וההלוואה היא צעד נוסף בקשר הזה. הועמד אשראי של כחצי מיליארד שקלים לטובת העצמאים, בתנאים מצוינים. ניתן לקבל את ההלוואה ישירות מהאתר או באפליקציה, ללא ביורוקרטיה מיותרת״.
 

תנאי ההלוואה הם:

  • עד 10,000 שקלים לכל עצמאי.
  • תקופת הלוואה של עד 60 חודשים.
  • ריבית משתנה על בסיס פריים פלוס 1.5%המהווה נכון ליום 3.1 ריבית מתואמת בשיעור של % 3.14– בדומה לקרן בערבות מדינה. ההלוואה אינה צמודה
  • אפשרות לדחיית התשלום הראשון לתקופה של עד 6 חודשים. דחיית התשלומים תחול על הקרן והריבית.

יש ערבות הדדית בין הבנק לבעלי העסקים

לדברי כהן היתרון של ההלוואה הוא הזרקת חמצן ראשונית לעצמאים, עד שהממשלה תקבל החלטה על חבילת סיוע נרחבת. הוא מספר על עצמאים רבים שהכנסתם נפגעה ונמצאים בתוך ערפל כלכלי. הם חוששים שלא יוכלו לספק תשובות לגבי האופק שלהם בחודשים הקרובים. ההלוואה הדיגיטלית מונעת את אי הנעימות של המפגש הזה.
"יש חשש טבעי ברגע שאין לך הכנסות והמחזורים שלך ירדו״, מסביר כהן. "אבל צריך להתגבר על זה ולהבין שיש כאן הבנה של גודל האירוע גם בבנק, ומדובר בעסקים טובים שנקלעו למצב של כוח עליון. אני מדבר עם הרבה בעלי עסקים שנקלעו לקשיים, ואני משכנע אותם לעשות את זה. שיתוף הפעולה הזה נוצר מתוך הבנה שהבנק ובעלי העסקים הם שותפים – ויש כאן ערבות הדדית״.
ההלוואה לעצמאים היא רק צעד אחד בשורה של שיתופי פעולה בין ארגון להב לבנק הפועלים. ״יש לנו את יום העסקים הקטנים ונקודות הזנק שאנחנו יוזמים כדי לקדם עסקים, הקמנו את חמ״ל הסיוע לעצמאים, קיימנו מפגשי זום, הענקנו כלים ספציפיים לענפים בקשיים ויש עוד הרבה״, אומר כהן. ״לשמחתי הצעדים האלה, בנוסף לדחיית הלוואות ומשכנתאות, זה בדיוק מה שצריך לעשות בימים אלה״.

* מתן ההלוואה, סכומה ותנאיה כפוף לאישור הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.